Arhiv novic šol. leto 2019/2020


 

DEVETOŠOLKE SO ODPELE ŠE ZADNJO PESEM…

S pesmijo »Kam nas vodi pot« (danska ljudska, prir. Katja Gruber) so nam pomahale v slovo devetošolke, ki so prepevale v MPZ OŠ Gorica. »ZLATE PEVKE«, ki so prepevale vseh devet let so: Ana Krenker, Ida Preložnik, Lea Videmšek, Lucija Lesjak, Neja Sečnjak in Neli Učakar. Od 6. do 9. razreda so v MPZ OŠ Gorica prepevale: Teja Kutnjak, Naya Mazej – Zilli, Eva Rednjak in Anna Vidović. V letošnjem šolskem letu so v MPZ OŠ Gorica prepevale še: Lana Delić, Adna Džebo in Nina Lipnikar.

Drage pevke, naj vas glasba spremlja tudi na poti k novim ciljem in izzivom.

NAJBOLJŠI ŠPORTNIKI IN ŠPORTNICE NA POŠ VINSKA GORA

V četrtek, 17. 6. 2021, smo na POŠ Vinska Gora zaključili projekt »Tečem z glavo, gibanje je zdravo«. Vso dopoldne so bili učenci športno dejavni, ob koncu pa smo podelili priznanja najboljšim športnicam in športnikom razredov in šole.

Letos so najboljši športniki in športnice naslednji:


SLOVO DEVETOŠOLCEV

Konec. Vse stvari se enkrat končajo in v po valeti, zabavnem ponedeljkovem zaključnem izletu, sledilo le še slovo ob podelitvi spričeval na torek, 15. 6. 20210.

Poslovili smo se drug od drugega, sošolec od sošolca, učenec od učitelja. Naše poti nadaljujemo vsak v svoji smeri. Skupaj smo do sedaj hodili po isti poti, ki nas je združila v življenju in nas vodila ter združevala na hodnikih ter učilnicah naše osnovne šole. Valeta je bila opomnik, da se to poglavje našega življenja zaključuje.

Pa vendar smo v vseh devetih letih, ki smo jih preživeli skupaj, stkali vezi, ki se ne bodo končale. Tkali bomo naprej, četudi vsak v svoji smeri, tkali bomo šal življenja, ki so nam ga pomagali do sedaj plesti tudi učitelji  in starši. Posebno nit so z nami tkali naši razredniki. Razvozlali so marsikateri vozel, v katerega smo se zapletli in nas vedno znova usmerili na pravo pot.

Vam, spoštovani učitelji gre posebna zahvala za ves trud, potrpežljivost in skrb. Skrbeli ste za nas in v nas pustili pečat, ki nas bo zaznamoval za vse življenje. Upamo, da smo tudi mi v vaših mislih pustili sledi, ki vas bodo spominjale na nas in ki bodo v vas zopet zaživele, ko se bomo čez leta spet srečali.

Na svidenje!

(Povzeto po govoru Neže Travnšek iz 9. c)

Obisk »MLEČNE KRALJICE in maskote »OKI-DOKI« na POŠ Vinska Gora

V ponedeljek, 14. junija so šolarji v Vinski Gori začeli zelo zdravo. V svežem, a že s toplim soncem obsijanem jutru smo se vsi razredi zbrali zunaj, v našem atriju pred večnamenskim domom. Seveda smo upoštevali razdaljo in »mehurčke«. Nagovorila nas je ekipa obiskovalcev iz Mlekarne CELEIA iz Arje vasi. Predstavili so nam pomen uživanja mleka in mlečnih izdelkov za rast in razvoj kosti in celega telesa. Opisali so pot mleka od krave preko mlekarne do izdelkov na trgovinskih policah.
Kapljica mleka – OKI DOKI in MLEČNA KRALJICA v čudoviti beli obleki z zelenim pasom (iz ZELENE DOLINE) sta učence poučevala in zabavala s kvizom ter srečelovom. Poskrbeli so za degustacijo jogurtov in kasneje še mlečnih napitkov v dveh zanimivih okusih. Za zdrav zajtrk je bilo tako poskrbljeno (tudi za tiste z alergijo na laktozo oziroma kaj drugega v mleku). Učenci so se ob degustacijah naučili izpolnjevati anketne liste.
Da ne boste mislili, da smo samo sedeli, poslušali in jedli…. O, ne! Tudi peli in plesali smo. Učenci so obiskovalcem pokazali, da smo se pred kratkim za praznovanje 190-letnice šolstva naučili nekaj koreografij ob glasbi. In smo zaplesali in se prav lepo razgibali!
Verjamem, da je prav vsak učenec slišal in spoznal kaj novega, koristnega za zdravje. Veseli smo, da se je ekipa iz Mlekarne Celeia odločila ravno za našo šolo in nam obogatila ter popestrila dan. Še enkrat se jim zahvaljujemo za obisk ter sladka darila!
Vinska Gora, 16. 6. 2021

Zapisala: Nada Štravs

Drugi razred OPZ Gorica

Ker razmere ne dopuščajo, da bi se vam predstavili v »v živo«, vam pevci drugih razredov prepevamo kar preko spleta. V zelo kratkem času, smo se »v mehurčki« naučili dve pesmici:

Janez Bitenc: Muzikantska

Tadej Vasle: Če bi se svet nazaj vrtel

Upamo, da boste ob našem prepevanju uživali.

LOV ZA SPOMENIKI

Četrtošolci smo se odpravili na »lov« za spomeniki Velenja. Ogledali in spoznali smo javne spomenike v centru mesta. Po ogledu  smo se tudi sami preizkusili v ustvarjanju. Iz odpadne embalaže smo v skupinah izdelali zanimive spomenike, za katere menimo, da bi jih lahko danes postavili v Velenju. Nastali so zanimiv izdelki:

  • Spomenik Prijateljstva – drug do drugega moramo biti prijazni.
  • Spomenik Bogate vode Velenja- voda je dragocen vir življenja.
  • Spomenik Rubikova kocka – v znanju je naša prihodnost.
  • Spomenik Robotko – posvečen tehnologiji. Opozarjal bi nas na prednosti in slabosti, ki jih prinaša.
  • Spomenik Pomoči – med nami so ljudje, ki so pomoči potrebi in pomaga jim lahko vsak izmed nas.
  • Spomenik Učenja, ki bi nas vzpodbujal k učenju. Z učenjem pridobivamo znanje in veščine za življenje.
  • Spomenik Nogometno igrišče – gibaj, migaj 365 dni in s tem poskrbi za svoje

ZAKLJUČNA PRIREDITEV BRALNE ZNAČKE

Bralna značka letos praznuje svoj okrogli 60. jubilej. Letošnja šolska prireditev je bila na naši šoli posebnega pomena, saj smo tudi mi praznovali 40-letnico obstoja tega vseslovenskega bralnega tekmovanja.

Prireditev je potekala 20. maja 2021 v okviru Kulturnega maratona. Zaradi slabe epidemiološke slike v državi smo letos prireditev preselili na splet. V goste smo povabili profesorico razrednega pouka, popotnico in jadralko, avtorico potopisnih knjig, Jasno Tuta.

Učencem od 1. do 9. razreda je skozi zanimivo pripovedovanje predstavila svoja doživetja, ki so jo spremljala na plovbi od Mehike do Polinezije. Imeli smo priložnost spoznati utrip življenja Francoske Polinezije in začutiti žive barve bujne narave, polne življenja.

Kulturni program so popestrile pevke petih razredov, ki so se pod mentorstvom gospe Tjaše Lešnik predstavile s pesmijo Dežela branja.


 »Enkrat v življenju je treba iti tja, da nas obsije sončnost, milost brezskrbnosti in zaupanja v življenje. Pa čeprav samo z branjem knjige…« (Alenka Rebula)

Dostopnost