Karierna orientacija


 

KDO SEM?

KAM GREM?

KAM ŽELIM PRITI?

»Ni razloga, da ne bi sledili srcu.

Lastni interes je najpomembnejši dejavnik pravilne izbire,

saj ga navadno spremlja visoka motivacija in zavzetost za učenje novih znanj in spretnosti.«

 (Steve Jobs)

Nič na svetu ni tako čudno kot človeške želje. Naj bo resničnost okrog nas še tako pusta in vsakdanja – naše želje si gradijo zlate gradove v oblakih. Isto kot za človeške želje, velja še posebno v veliki meri za poklicne želje, ki jih spremljam pri učencih naše šole.
Trudim se prisluhniti posamezniku in ga vzpodbujati na njegovi poti iskanja in odkrivanja. Vsak otrok je ob vstopu v življenje poln daljnosežnih, velikih, mnogokrat nenavadnih in na prvi pogled neuresničljivih želj, pričakovanj in načrtov. Poklic, katerega si izbere, je lahko sam po sebi še tako dober, toda v njem ne bo srečen in ne bo uspešen, če si ga ne bo izbral po lastni želji, po klicu srca. Učim se, da je moja vloga informiranje, poslušanje in včasih mi kateri učenec dovoli malo bolj vstopiti v svoj svet. Takrat imam možnost, da pomagam presoditi interese, sposobnosti, osebnostne lastnosti in znanje posameznika. Vesela sem odpiranja vrat, hkrati pa se zavedam, da je to odgovorna naloga. V tem prispevku želim opozoriti na dejavnike, ki so pri izbiri poklica pomembni. Vsak dan se odločamo, kaj bomo jedli, kako se bomo oblekli, kaj bomo delali, koliko časa bomo brali, gledali televizijo …Velikokrat s prijatelji ali starši razpravljamo o raznih vprašanjih in problemih. Pogosto zagovarjamo svoje mnenje in pri tem vztrajamo. Zgodi pa se tudi, da moramo mnenje spremeniti. Vsakokrat, ko se znajdemo v takšnem položaju, nekaj izberemo in se za nekaj odločimo.
Včasih naredimo to spontano, hitro in brez večjih težav. Izbirati pa ni vedno lahko, zlasti kadar je odločitev za nas zelo pomembna.

                                                                                   Irena Sobočan, svetovalna delavka

 

Pri izbiri poklica je pomembno, da si odgovoriš na naslednja vprašanja:

KAM ŽELIM PRITI ?

Odgovor na to vprašanje ti lahko pomaga pri izbiri možnih poti, ki jih boš moral prehoditi, da boš dosegel cilj, ki si ga boš zastavil. Vedeti moraš, kateri poklici te tako veselijo, da boš v njih premagoval vse ovire in težave, ki se bodo pojavile.

KATERI SO MOJI INTERESI IN ŽELJE?

Zanimanje kažemo s tem, da se z nečim ukvarjamo, ne pa tako, da o stvari le govorimo. Zato se ne sprašuj samo, kaj te zanima, temveč, s čim se najraje ukvarjaš, kaj najraje počneš, pri katerem delu lahko vztrajaš dalj časa – ker si uspešen, ker te veseli, sprosti … Kateri so šolski predmeti, ki ti najbolj »gredo«, katere krožke obiskuješ, kateri so tvoji izbirni predmeti, katere dejavnosti najpogosteje izpolnjujejo tvoj prosti čas? Ko boš spoznal svoje najmočnejše interese, ugotovi še: V katerih poklicih bi lahko delal tisto, kar ti je najbolj všeč?

V katerih srednjih šolah so tisti šolski predmeti, ki te najbolj veselijo? Pri iskanju ti lahko pomagam in te usmerjam. Če pa te nič ne zanima, ne zanemarjaj priložnosti za katerokoli dejavnost; iz vsake se lahko razvije zanimanje.

KAKŠNE SO MOJE SPOSOBNOSTI?

Sposobnosti so možnosti in pogoji, da določeno dejavnost uspešno opraviš. Vidimo in spoznamo jih šele takrat, ko nekaj delamo.

Ločimo:
gibalne sposobnosti (telesne spretnosti, ročne spretnosti, spretnosti prstov …),
čutne (vonj, sluh, tip, vid),
umske (besedni zaklad, prostorske prestave, ustvarjalnost, logično povezovanje …).
Kaj od tega opažaš pri sebi?

KAKŠEN JE MOJ ZNAČAJ IN TEMPERAMENT?

Ljudje se po svojih osebnostnih lastnostih med seboj zelo razlikujemo. Kaj lahko poveš o sebi? Kako reagiraš, kakšne lastnosti opažaš pri sebi? Npr.: si vztrajen, zgovoren, prizadeven, natančen, prijazen, potrpežljiv …

KAKŠNE SO MOJE UČNE IN DELOVNE NAVADE?

Le preko učnih navad boš lahko realiziral svoje sposobnosti. Ali imaš svoj učni kotiček? Ali se znaš učiti? Se učiš redno? Kaj pa domače naloge? Kakšen je tvoj odnos do dela? Si znaš razporediti popoldanski čas?

KAJ PA MOJE ZDRAVSTVENO STANJE?

Oceniti moraš, koliko si telesno primeren za posamezen poklic. Kako ti gredo dela, ki zahtevajo spretnosti prstov in rok? Kaj je s tvojimi čutili? Ločiš barve? Kaj pa sluh? Si občutljiv na različne snovi (alergičen)?
Pri odgovoru na ta in podobna vprašanja ti bo pomagal zdravnik. 

Gotovo si ugotovil, da je odločitev o izbiri poklica pomembna in včasih kar težka. Mnogo nas je, ki ti lahko pomagamo, da boš našel informacije o šolah, poklicih in vsem, kar potrebuješ za pravilno odločitev. Starši pa so tisti, ki te najbolje poznajo.


POMEMBNI DATUMI 2024/2025

Razpis za vpis v srednje šole in dijaške domove

Štipendije

Zakon o štipendiranju

Štipendije za deficitarne poklice

Poklicni kažipot

 

Program KAM IN KAKO

Bi radi izvedeli, kateri poklici so primerni za vas? Želite spoznati poklice, ki jih še ne poznate? Vse to lahko preverite s pomočjo računalniškega programa Kam in kako.

Spletna stran za dostop do interesnega vprašalnika Kam in kako

Navodila za uporabo programa

Video vodič Kam in kako:

Registracijska številka za našo šolo: piši mi na mail in ti jo posredujem. Po vnosu številke si tvorite uporabniško ime in geslo, da boste lahko do svojega profila večkrat dostopali, spreminjali svoje odgovore, si ogledovali poklice …

 

HOLLANDOV TEST INTERESOV

Dr. John Holland je ameriški psiholog, ki pravi, da lahko ljudi glede na interese razdelimo v šest tipov. Ti tipi so: realistični, raziskovalni, umetniški, socialni, podjetniški in konvencionalni.

Ravno tako se v istih šest tipov lahko razdeli tudi poklice oziroma delovno okolje. Če oseba dela v okolju, ki mu po lastni kombinaciji zgornjih tipov tudi pripada, se v delovnem okolju tudi dobro počuti.

Vse, kar ljudje počnemo z veseljem, počnemo zato, ker nas zanima. Vsaka stvar, ki v človeku zbudi zanimanje, pa se nam posledično zdi zabavna. Tudi delo, ki ga bo vsak posameznik opravljal v svojem življenju, bi moralo biti prilagojeno temu, da bi v njem vzbujalo interes. Dela seveda ne jemljemo kot zabavo, vendar je priporočljivo, da vsebuje čim več nalog, ki jih opravljamo z veseljem. Le na tak način bomo ohranili motivacijo za delo. To je potrebno predvsem pri delu, ki se iz dneva v dan ponavlja. Če opravljamo delo, ki nas veseli, se tudi lažje prilagodimo novim zahtevam, če se hitro spreminjajo.

Za interese je značilno, da se skozi življenje posameznika spreminjajo. Zmotno je mišljenje, da nas zanima le ena stvar in nas bo zanimala do konca življenja.

Če želite izbrati delo, ki bo za vas najprimernejše, je zelo pomembno, da se ne opirate le na en sam interes. Pri ljudeh je pogosto prepričanje, da za določeno področje nimajo interesa. Razlog pa je v tem, da tega področja mogoče sploh ne poznajo dobro in jih zato tudi ne zanima. Ko ugotavljate, kaj bi radi počeli, raziskujte, se preizkušajte v novih stvareh in spoznavajte nova področja. Več stvari, kot jih boste odkrili, in več stvari, kot jih boste počeli, lažje boste spoznali, kakšno delo bi najraje opravljali.

Različne interesne tipe si lahko pogledaš na naslednjem filmčku:

Kratki filmi o različnih poklicih- »To bo moj poklic«

PREDSTAVITVE PROGRAMOV ŠOLSKEGA CENTRA VELENJE

POMAGAJTE OSNOVNOŠOLCEM PRI IZBIRI: Vabimo vas, da na svojo spletno stran dodate logotip (v priponki) in link do portala www.SrednjeŠole.si in tako pomagate osnovnošolcem pri izbiri nadaljnje izobraževalne poti!

Več o portalu: https://srednjesole.aktualno.si/o-portalu/

Dostopnost