Projekt Krokus je namenjen osnovnošolskim učencem in mladim v starosti enajst let in več Gre za irsko iniciativo, ki trenutno vključuje več evropskih držav. Cilj projekta je postopna vključitev vseh držav članic EU in drugih držav v projekt. Pri nas projekt koordinira center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

Irska organizacija za izobraževanje o holokavstu, Holocaust Education Trust Ireland (HETI), nudi čebulice rumenega žafrana za sajenje v jeseni, v spomin milijonu in pol judovskih otrok, ki so umrli med holokavstom in v spomin tisočim drugih otrok, ki so prav tako bili žrtve nacističnih grozodejstev. Rumene cvetlice spominjajo na rumene Davidove zvezde, ki so jih bili Judje pod nacističnim režimom prisiljeni nositi. Žafrani cvetijo ob koncu januarja in v začetku februarja, torej v času mednarodnega dneva spomina na holokavst (27. januar).

S sodelovanjem v projektu Krokus želimo holokavst predstaviti mladim ljudem, dvigniti ozaveščenost o nevarnostih rasizma in nestrpnosti. Mladi se tako začnejo zavedati pomena vključenosti in spoštovanja vseh ljudi, ne glede na njihovo raso, invalidnost, spolno usmerjenost ali versko prepričanje.

Rumene žafrane smo posadili v spomin otrokom, ki so umrli med holokavstom. Na ta način ti otroci niso pozabljeni, njihov spomin in zgodbe pa se ohranjajo tudi za prihodnje generacije.

Učenci 8.c in mentorica

Dostopnost