Leto 2023 je Vlada RS razglasila za Kajuhovo leto. 100. obletnica rojstva Karla Destovnika – Kajuha, mladega pesnika, čigar življenje se je končalo v napadu nemške izvidniške patrulje na pragu Žlebnikove domačije v Šentvidu nad Zavodnjem. Bogata zapuščina v verzih in pismih mladega poeta še danes trka na naša srca. Ljubezen do domovine, družine, naroda, dekleta … Ljubezen do resnice in pravice.

Kulturno posvetno društvo Vinska Gora je lanskega junija na prostem pripravilo razstavo o Kajuhu, mimoidoči so lahko prebirali tudi njegove pesmi, ki so jih s svojimi ilustracijami popestrili še učenci POŠ Vinska Gora.

Da bi se tudi učenci OŠ Gorica v letošnjem jubilejnem letu lahko sprehodili med vrsticami Drobne pesmi, da bi občudovali lepoto češnjevega cveta v pesmi Samo en cvet, en češnjev cvet, da bi občutili zadnje misli mladega partizana, smo na matični šoli spet obudili spomin na našega velika pesnika in predvsem človeka. Razstavo vinskogorskega društva smo postavili na ogled na šolsko ograjo, tisto, ki varuje, morda pa tudi ločuje. Na šolski zid, ki nas združuje ali zapira. Pa vendar, mi smo izbrali poezijo, Kajuhovo, ki nas povezuje in nas hkrati nagovarja s stihi srca. To je storila tudi devetošolka Nuša Labus, ki je napisala svojo srčno pesem, s katero se je udeležila natečaja proze in poezije Slavističnega društva Celje z naslovom »Zakaj ne nosite v dlaneh svojih src, ljudje?«.

In kot zapiše Nuša …

Nosite svoja srca v dlaneh, ljudje.

Brez strahu pred svetom in ljubeznijo.

Zid kamnit naj pade. 

 

Vesna Penec, prof.

Dostopnost