V sredo, 6. aprila in četrtek, 7. aprila 2022 so četrtošolci iz OŠ Gorica in Vinske Gore preživeli čudovit naravoslovni dan. Obiskali so Muzej premogovništva v Velenju.

Vožnja do muzeja je bila kratka. Ob prihodu so se razdelili v dve skupini, oblekli zaščitno obleko in na glavo posadili zaščitno čelado. Pred odhodom v rudnik so pozdravili z rudarskim pozdravom. »SREČNO« je rudarski pozdrav, v katerem odmeva srčnost starih rudarskih vrednot. Nato so se z dvigalom odpeljali v rudnik 157 metov pod zemljo. Zanimivo se jim je zdelo, da je rudniško dvigalo iz leta 1888 in je najstarejše še delujoče dvigalo v Sloveniji. V spremstvu vodiča so si ogledali več zanimivih scen iz življenja in dela rudarjev. V scenah so bile postavljene pristne lutke rudarjev, knapov. Ogledali so si knapovsko stanovanje izpred leta 1930. Najbolj všeč jim je bila predstavitev rudarske nesreče v rudniku, čeprav je bilo kar malo grozljivo, ko so se začela tresti tla in grmeti.

Tako so spoznali razvoj premogovništva od prvih najdb premoga do svetovno znane Velenjske odkopne metode, tako kot delajo rudarji danes. Na koncu ogleda so se po rudniku peljali z vlakom po najgloblji speljani železniški progi v Sloveniji. V muzejski trgovinici so si kupili spominke in se za konec podali še na ogled Viste (park z razgledom) ob Velenjskem jezeru.

Vsem bo ta dan še dolgo ostal v lepem spominu.

SREČNO!

Dostopnost