Začetek šolskega leta na OŠ Gorica je obarvan v njenih simbolnih rumenih in modrih tonih. Zavidljivih 40 let bo v jesenskem času na šoli obeleženih na različne načine in s ponedeljkovim jutrom so učenci 7. a otvorili niz dni dejavnosti. Projekt, Tedni vseživljenjskega učenja (TVU), se je izkazal za dober izziv za učence, saj so imeli možnost iz nečesa, že skoraj odvrženega, ustvariti nekaj povsem novega, s tem okrepiti zavest o varovanju okolja ter obeležiti zavidljivo obletnico šole, hkrati pa se družiti s starejšimi, deliti izkušnje ter pridobiti neprecenljiva znanja za vse življenje. Pod izbor tematike in pripravo dejavnosti, Starajoča se družba in medgeneracijsko povezovanje, sta se podpisali učiteljici, Alenka Videmšek in Andreja Vintar.

Tedni vseživljenjskega učenja so najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. S projektom se opozarja ne pomembnost učenja v vseh življenjskih obdobjih. Cilj, poleg prenosa znanja, je seveda tudi spletanje medgeneracijskih vezi. Članice krožka, Slovenske ljudske vezenine – Spominčice, z Andragoškega društva Univerze za  3. življenjsko obdobje Velenje, pod vodstvom ge. Jožice Grobelnik, so se z veseljem odzvale povabilu, da z učenci delijo svoja znanja s področja šivanja in vezenja. V šolski kleti so že nekaj časa samevale okrasne zavese, ki jih je zob časa že precej načel. S sloganom, »recikliraj, ponovno uporabi«, so se učenci lotili dela pri tem pa pridno opazovali in poslušali navodila, kako se veze in šiva z različnimi šivi, da bo reciklirano imelo, poleg praktične uporabe, tudi dolgo obstojnost. Ob koncu dneva dejavnosti so zavese tako dobile povsem novo podobo; vrečke za večkratno uporabo, obarvane z značilnim simbolom šole ter izvezeno številko 40.

Učenci so dan dejavnosti prav zagotovo zaključili bogatejši z zavedanjem, da je medgeneracijsko povezovanje pomembno in da se učimo vse življenje. S priključitvijo k projektu TVU tako tudi na OŠ Gorica prispevamo k sloganu, »Slovenija, učeča se dežela«.

Napisala, Andreja Vintar, OŠ Gorica Velenje

Dostopnost