V torek, 12. 11. 2019, je na POŠ Vinska Gora zadišalo po kruhu. V okviru naravoslovnega dne, smo se odločili, da se naučimo speči hlebček slastnega kruha.

Zavihali smo rokave, si nadeli predpasnike in pekovske kape, ter se lotili dela.  Pri tem sta nam priskočili na pomoč babici Irena Rednak in Cvetka Jurko. Pokazali sta nam postopek izdelave kvašenega testa in različne vrste moke. Mi pa smo postali pravi peki, ki smo »spretno« oblikovali hlebčke. Pri tem smo neizmerno uživali in poslušali nasvete babic, ki imata s peko kruha že veliko izkušenj.

Medtem ko smo čakali, da naši izdelki vzhajajo in da bodo pečeni, smo spoznali, kako pridobimo moko in se naučili pesem Ob bistrem potoku. Zelo lepo je bilo, ko je v razredu odmevala slovenska ljudska pesem, zato smo ob njej zaplesali.

Od zrna, ki ga kmet položi v zemljo, do slastnega grižljaja je potrebno mnogo truda, časa in ljubezni. Tudi mi smo vložili veliko truda in ljubezni v peko našega kruha. Veseli smo bili, ker nam je peka odlično uspela. Hvala vsem za lepo izkušnjo!

                                                             Tretješolci  POŠ Vinska Gora

Dostopnost