Minulo soboto (9. 3.) se je že zjutraj naredil prekrasen dan – topel in obsijan s soncem. Prav nič težko ni bilo vstati in po zajtrku vzeti nahrbtnik z malico ter obuti planinske čevlje. Iz Vinske Gore je na avtobus prišlo vseh 32 prijavljenih, na Gorici pa je bila številka zaradi nekaj manjkajočih nazadnje precej podobna.

Odpeljali smo se mimo Letuša in Braslovč, v bližino Žovneškega jezera. Izstopili smo in pot nadaljevali peš po markirani in ne preveč dolgi poti vse do gradu. Tam so nas lepo sprejeli, saj sta za dobrodošlico v obliki različnih peciv in pijač poskrbela babica in dedek dveh naših učenk, ki sta doma v bližini gradu in redno pomagata tudi pri obnovi le-tega. Kasneje smo izvedeli, da grad že nekaj let ob nedeljskih dopoldnevih prostovoljno obnavljajo pridni domačini in rezultati njihovega dela so že lepo vidni. Vsa čast jim – zelo so pridni. Učiteljica Branka je zgodovinarka in nam je zato z lahkoto predstavila glavne dogodke iz tega območja, ki so se dogajali v preteklih stoletjih. Črpala jih je iz knjig, ki jih je napisal domačin Franc Kralj. Po gradu smo se lahko sprehodili, tudi v lepo urejen stolp so nas spustili, v njem se izvajajo tudi poroke in drugi slavnostni dogodki.

Po skupnem fotografiranju smo se z gradu odpravili proti Braslovškemu jezeru. Pot nas je vodila skozi lepo urejeno naselje in gozdiček, pa spet skozi naselje novih hiš in do jezera. Tam so otroci lahko opazovali, kako so ribiči v vodo spuščali vedra rib, kar je bilo nadvse zanimivo. Ker je sonce prijetno grelo, smo tam tudi pomalicali in se malce dalj časa zadržali ter poklepetali. A ker ura neprestano teče in nič ne reče, smo morali ob dogovorjenem času zapustiti raj ob jezeru in se vkrcati v avtobusa, ki sta nas odpeljala domov.

Preživeli smo prav prijeten in poučen dan.

Nada Štravs

Dostopnost