V petek, 19. 10. 2018, smo učenci tretjega razreda obiskali sodobno hribovsko kmetijo v Zavodnjah nad Šoštanjem. Bili smo očarani, ko smo izvedeli, da jogurti, ki jih uživamo v šoli pri malici, prihajajo ravno od tukaj, saj se na tej kmetiji že več kot 40 let ukvarjajo s kvalitetno pridelavo mleka in mlečnih izdelkov. Spoznavali smo sodoben način kmetovanja, kjer živali prebivajo v modernem, zračnem hlevu, ki mu ne manjkajo niti avtomatski masažni valji. Okušali smo različne vrste kruha, se preizkušali v pripravi jogurta in z velikim zanimanjem raziskovali gospodarska poslopja.

Ugotovili smo, da je hrana iz bližnje okolice boljša in ne izgublja na kvaliteti, saj ji ni potrebno dodajati zdravju škodljivih dodatkov proti pokvarljivosti. Na koncu smo preverili, kako spretno znamo  »šofirati« samokolnico in prenašati jajca ter posodico polno vode.

Preživeli smo čudovito dopoldne in se predajali lepotam narave. Zahvaljujemo se družini Potočnik, da nas je prijazno sprejela, nam predstavila pomen kmetovanja ter nas pogostila z izvrstnimi domačimi dobrotami.

                                                                              Tretješolci in razredničarke

Dostopnost