Da spomin na kiparja Ivana Napotnika ne zamre, so zaslužni tudi na Medobčinski zvezi prijateljev mladine Velenje.   V letu, ko v Šoštanju praznujejo 130 obletnico kiparjevega rojstva, je bila jubilejna tudi Mala Napotnikova kiparska kolonija, saj je bila že 45. po vrsti. Zato je v okviru Napotnikovega leta minuli petek in soboto potekala v Šoštanju, na prenovljenem Trgu Svobode. V petek opoldne so v Mestni galeriji Šoštanj odprli tudi pregledno razstavo, ki prikazuje zgodovino te v svetu edinstvene kiparske kolonije. Pripravili so jo v sodelovanju z Muzejem Velenje, v okviru projekta »Leto obletnic«. Razstava bo odprta do 15. oktobra 2018.

Na 45. Mali Napotnikovi kiparski koloniji je v slabih dveh dneh nastalo 13 del v lesu.  Sodelovalo je 9 osnovnih šol iz Velenja, Šoštanja, gostujoča osnovna šola iz Prebolda in ekipa velenjske umetniške gimnazije.  Večino ekip so sestavljali trije mladi kiparji. Skupaj jih je bilo 28. Njihovo delo je usmerjalo 10  likovnih pedagogov iz posameznih šol ter mentor kolonije, akademski kipar Silvo Kretič. Tudi letos sta se udeležencem kolonije pridružila člana Društva šaleških likovnikov Franc Ravnjak in Milan Matko.

Čeprav letos tema ni bila predpisana, je večina ekip svoj poklon 130 letnici rojstva kiparja Ivana Napotnika počastila tudi s svojimi deli. Tokrat je bil zven dlet in kladiv veliko bolj glasen kot zadnja leta, saj se je večina odločila, da skulpture oblikuje iz večjih kosov lipovega lesa.  Na koncu je strokovna komisija izbrala tri dela, ki bodo del stalne zbirke najboljših del, ki so nastala v štirih desetletjih in pol. To so dela »Maček Murko«, ki ga je ustvarila ekipa iz OŠ Livada Velenje pod mentorstvom likovnega pedagoga Vida Sevčnikarja, »Trpeča«, kip žene z dvignjenimi rokami, ki jo je ustvarila ekipa Staš Gregorič, Ema Jovan, Lana Jenko  OŠ Gorica Velenje pod mentorstvom likovne pedagoginje Danice Arzenšek in skulptura »Jesenska dama«, ki jo je oblikovala ekipa iz OŠ Karla Destovnika Kajuha Šoštanj pod mentorstvom likovne pedagoginje Mije Žagar. Razstava letošnjih del je od ponedeljka, 8. oktobra, na ogled v šoštanjski knjižnici, v novembru po jo bodo preselili še v velenjsko mestno knjižnico.

   

Dostopnost