Učenci 9. a-razreda smo že tik pred sklenitvijo svoje prve življenjske odločitve – kam po osnovni šoli, kakšno izobrazbo pridobiti, kateri poklic izbrati? V petek, 21. 10. 2016, smo veliko koristnih informacij pridobili že navsezgodaj zjutraj, na razredni uri.

Obiskal nas je predavatelj društva Izide, ki poklicno usmerja mlade ljudi k najboljšim odločitvam o izobraževanju srednje stopnje. Pri odločitvi so pomembna tri ključna vprašanja: »Kaj si želim postati?«, »Katere so moje vrline?« in »Se lahko preživljam s tem poklicem?« Ko seštejemo odgovore na ta tri vprašanja, dobimo vpogled na tapeto nam najustreznejših poklicev. Predavatelj je posameznikom zastavil vsa tri vprašanja in odgovore razvrstil v tri oblačke. »Sanjski poklic« se izriše v njihovem stičišču. Poleg sposobnosti je po njegovem pomembna tudi disciplina; koliko smo pripravljeni vložiti v nekaj, kar si želimo početi. Predstave o tem so v razredu zelo različne; šport, glasba, zdravstvo, poučevanje … Rezultat je vedno odraz dela in truda.

Osnovna šola se za nas zaključuje in vsi si želimo uspešnega nadaljnjega šolanja, lepega poklica in sreče v življenju. V tej razredni uri smo spoznali, da so nam dosegljive mnoge možnosti, le izkoristiti jih moramo in sprejemati dobre odločitve. Vse se da, če se hoče!

Hana Žličar, 9.a

razredne ure

Dostopnost