V soboto, 19. marca smo mladi planinci po nekajmesečnem »zimskem spanju« spet prilezli na plano. Tokrat nas je pomladansko sonce dobesedno zvabilo na plano. Bil je čudovit dan, temperature pa naravnost idealne za hojo.

Na izlet smo se zaradi uvedbe davčnih blagajn in prepovedi pobiranja gotovine tokrat prvič odpravili v lastni režiji, brez PD Velenje in ostalih velenjskih šol. Na centralni šoli in podružnici se nas je skupaj zbralo ravno pravšnje število za en avtobus, nekaj čez štirideset. Strošek avtobusa bodo učenci plačali preko položnic.

Odpeljali smo se do Dobrovelj, kjer smo začeli s peš hojo in po prijetno mehkih, a ne blatnih stezah z lahkoto dosegli ČRETO. Z vrha, kjer stoji cerkvica, smo se spustili do koče na višini 966m. Tam smo si privoščili malico, z užitkom smo posedeli na soncu zunaj pred kočo. Za spomin smo se še skupaj fotografirali.

Nato smo pot nadaljevali po gozdnih poteh in poljskih cestah proti Farbanci. V osojnih robovih smo videli še kar nekaj snega, tudi hodili smo nekajkrat po njem. V planinskem domu na FARBANCI – 702m nas je prijazno sprejel oskrbnik Jože, ki je ravno v soboto praznoval god. Postregel nas je z brezplačnimi slanimi prigrizki. Spet smo se malce nastavljali soncu, nato pa krenili v dolino, kjer nas je v vasi Kokarje čakal avtobus in nas odpeljal nazaj v našo Šaleško dolino.

Izlet je pripravila in lepo vodila planinska vodnica Branka Mestnik, pomagali pa sva mentorici Mojca Albreht in Nada Štravs. Otrokom se je pridružilo tudi nekaj staršev oziroma starih staršev. Preživeli smo res čudovit dan v naravi, ki jo na vsakem koraku prebuja pomlad.

                                                                                                               Zapisala: Nada Štravs

Dostopnost