3. december je dan, ki ga obeležujemo kot mednarodni dan invalidov. V Velenju si prizadevamo, da je življenje prijetno in lepo za vse občanke in občane, tudi za tiste drugačne, ki pa še vedno ostajajo neomajen del naše skupnosti. Za to priložnost je 3. 12. 2015 ob 18. uri v Domu kulture Velenje potekala proslava ob dnevu invalidov, katere se niso udeležili le ti, temveč vsi občani, ki si prizadevajo zmanjšati razlike med nami.

V preteklih mesecih je med velenjskimi šolami potekal natečaj za literarno in umetniško nadarjene, Velenje po meri invalidov. Cilj natečaja je bilo spoznanje, kako mladi sprejemajo, opažajo in čutijo življenje invalidov v našem mestu. K temu so prispevali likovni in literarni izdelki učencev iz OŠ Gorica, Šalek, Antona Aškerca, Mihe Pintarja Toleda in Gustava Šiliha. Mnogo čudovitih likovnih del, ki so prispela na natečaj, visi v galeriji v preddverju Doma kulture. Goste so navdušila že ob prihodu (tiste, ki lahko vidijo). Na natečaj pa so prispeli tudi literarni prispevki, ki so jih na prireditvi prebrale avtorice same. Štiri dela, natančneje dve pesmi in dve zgodbi, so govorila predvsem o drugačnosti med nami, kako jo je treba sprejemati in kako se tega loteva Mestna občina Velenje. V enem od njih je avtorica pripovedovala, kako si v občini s številnimi projekti prizadevamo, da omogočamo vsem našim prebivalcem dobre pogoje za življenje in delo. Invalidi se posebej navdušujejo nad gugalnicami, narejenimi prav zanje, posebnimi dvigali, ki jih odpeljejo do mestne knjižnice, določenimi zvoki na semaforju, ki slepim in slabovidnim omogočajo varen prehod čez cesto, prijaznimi tolmači, ki gluhim med raznimi prireditvami omogočajo razumevanje in uživanje dogajanja na odru. V drugem je avtorica skozi pogovor z namišljeno osebo poudarjala, da hiba človeka ne more ustaviti na življenjski poti. Spet tretji in četrti sta v verzih poudarjala odlične pogoje za življenje invalidov v Velenju. Sodeč po bučnem aplavzu po vsakem od prebranih del bi lahko rekli, da so bili vsi v dvorani navdušeni. V drugem delu prireditve je Šolski center Velenje še zadnjič uprizoril priljubljeno predstavo Diaspora, ki prav tako opozarja na drugačnost med nami. Županov govor na začetku pa je še posebej poudaril, kako pomembno je, da v naši občini skrbimo za invalide in jih sprejemamo v svojo družbo.

Velenjčani smo ponosni, da smo vse od leta 2004 občina po meri invalidov. Druženje ob dnevu invalidov nas povezuje in nam omogoča, da se naučimo še bolje razumeti življenje tako ali drugače hendikepiranih ljudi ter da jim znamo pomagati.

Hana Žličar, 8. r.

Dostopnost