V letošnjem šolskem letu smo za nadarjene in sposobnejše učence organizirali interdisciplinarno ekskurzijo v London. Udeležilo se je je 41 učencev in tri učiteljice spremljevalke, v času od 20. do 24. oktobra.

V petih dneh bivanja v Londonu smo si ogledali dva izmed najslavnejših muzejev na svetu. Prirodoslovni muzej Natural History museum ter British museum, kjer je shranjenih približno osem milijonov predmetov, ki pričajo o človeški kulturi od začetka do danes. Spoznali smo Canary Warf, moderni del mesta na področju Docklands in se z računalniško krmiljeno nadzemno železnico peljali do Temze in Greenwicha. Tukaj je sledilo obvezno fotografiranje z eno nogo na vzhodni in z drugo na zahodni polobli. V muzeju voščenih lutk Madame Tussauds smo vstopili v svet mode in glamurja ter se rokovali in slikali s slavnimi iz sveta glasbe, filma in politike. Obiskali pa smo tudi najznamenitejše ulice Londona; Piccadilly Circus, Oxford street in Camden Town.

Za premikanje po mestu smo največkrat uporabili podzemno železnico, imenovano Tube, ki je tudi sicer najljubše prevozno sredstvo Londončanov in temu primerna je tudi gneča. Poleg vožnje s podzemno železnico pa smo tudi prehodili ogromno kilometrov. Števci korakov so se ob koncu dneva ustavili pri 23.000. Med sprehodi skozi London smo tako lahko občudovali Hayde park, Royal Alber Hall, Buckinghamsko palačo, ulico White Hall, House of Parlament, Westminster Abbey in katedralo Svetega Paula.

Nekaj znamenitosti Londona pa smo videli tudi iz druge perspektive. Tako smo že drugi dan občudovali London iz ptičje perspektive skozi kupole London Eye. Tower Bridge, London Bridge, Millenium Bridge, The Shard, gledališče Globe ter znameniti stolp z zvonom Big Ben pa smo si ogledali kar med vožnjo z ladjico po reki Temzi.

Pred odhodom domov pa smo se odpravili še v obalno mestece Brighton. Sprehodili smo se skozi mestece in videli čudovit Royal Pavilion kralja Jurija IV.

Vse nas je poleg znamenitosti in posebnega značaja navdušila tudi vljudnost Londončanov. Bilo je res nepozabno!

“I travel continuously, and I see many cities, but there is nowhere like London.”

Norman Foster

ZAPISALA: Nina Štaher

Dostopnost