Tedni vseživljenskega učenja 2023 – POŠ Vinska Gora


Tabela prireditev TVU

  

Tedni vseživljenjskega učenja (TVU 2023) so najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt usklajuje Andragoški center Slovenije ter ga prireja v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi pa tudi onkraj naših meja. Projekta smo se tudi letos udeležili učenci in delavci na POŠ Vinska Gora. Naš območni koordinator je bil Izobraževalni zavod Cogitamus.

TVU 2023 so potekali od 15. 5. 2023 do 18. 6. 2023.

 V sklopu TVU 2023 smo izvedli 11 dejavnosti na različnih področjih.

      1. NOČ BRANJA

V sklopu tedna – »Kulturni maraton« so odlični bralci noč iz 19.5. na 20.5. preživeli v šolski knjižnici. Večer je potekal v sproščenem vzdušju in branju knjig pozno v noč.

Po skupnem zajtrku so podoživeli dogajanje ter se z radostjo in obljubo, da dogodek prihodnjo leto ponovijo, odpravili domov.

      2. PLES GENERACIJ

V okviru TVU 2023 je v Velenje 20. maja potekal  11. medgeneracijski festival, katerega osrednja tema je bila PLES GENERACIJ. Kot nastopajoči so se festivala udeležili učenci »Plesnega krožka« OŠ Gorica. Na Titovem trgu v Velenje so skupaj z gosti prireditve zaplesali.

      3. MAMICA PRIPOVEDUJE

V sklopu tedna – »Kulturni maraton« smo 22. 6. 2023 povabila mamico – go. Katjo Plešnik, da je učencem prebrala pravljico. Vidova mamica nas je s pravljico Sapramiška popeljala v pravljični svet Svetlane Makarovič. Ob njenih vprašanjih ter dodatnih nalogah so učenci obnovili vsebino zgodbe ter opisovali svoja znanja in razmišljanja.

      4. Podelitev BZ – gostja Anja Štefan

 5. 5. 2023 smo se na centralni šoli pridružili učencem 1. triade in se v kratkem kulturnem programu družili in uživali z gostjo prireditve. Ga. Anja Štefan nas je popeljala v svet pravljic, pesmic in ugank. Na POŠ Vinska Gora so bralno pohvalo prejeli vsi učenci od 1. do 5. razreda.

       5. USTVARJAMO –  iz recikliranih materialov.

POŠ Vinska Gora redno sodelujemo z vsemi društvi v kraju. K sodelovanju smo 1. 6. 2023  povabili članice DU Vinska Gora. Njihovi izdelki so enkratni. Največ pa seveda šteje medgeneracijsko sodelovalno učenje. Ob njihovem vodenju si je vsak učenec izdelal svoj izdelek. S servietno tehniko so si učenci 1. razredov izdelali sliko na lesenem podstavku. Sliko so staršem podarili ob zaključnem srečanju staršev, učencev in učiteljic 1. r.

       6. POHOD – Po poteh škrata bisera

Učna pot je leta 2020 dobila naziv »Naj tematska učna pot Slovenije«. 1. 6. 2023 smo na športni dan povabili stare starše učencev 2. in 3. razreda. Na pot smo se odpravili ob 9.00 uri. Pri Volkovih mlinih smo imeli zaslužen odmor za malico, nato pa smo pot nadaljevali po dolini mlinov mimo Lamperčka, skozi Prelsko in nazaj do šole. Pohoda se je udeležilo kar 24 babic in dedkov. Pot smo pričeli pred POŠ Vinska Gora ter jo na tamkajšnjem igrišču tudi zaključili.

      7. JAJČARIJA

Drugošolci smo 1. 6. 2023 ob 17.00 uri z ljudskim plesom »Ob bistrem potoku je mlin« sodelovali na prireditvi »Jajčarija«  v atriju na Velenjskem gradu.

      8. USTVARJAMO –  iz recikliranih materialov.

Tudi učenci 4. in 5. razreda so k sodelovanju povabili članice DU Vinska Gora. 5. 6. 2023 so iz reklam z zgibanjem in lepljenjem naredili vsak svojo košarico. Njihovi izdelki so enkratni. Največ pa seveda šteje medgeneracijsko sodelovalno učenje.

       9. USTVARJAMO –  iz recikliranih materialov.

Dva dni kasneje, 7. 6. 2023 so članice DU Vinska Gora ponovno prestopile prag POŠ Vinska Gora. Ta dan so ustvarjale skupaj z učenci 2. in 3. razreda. Uporabljene steklenice ter reklamni material so »spremenili« v prekrasne vazice. Pri SPO so učenci nabrali še šopek travniškega cvetja in veseli in ponosni domov odnesli svoje izdelke.

      10. SREČANJE STARŠEV –  POHOD –  Po poteh Vinske Gore

Ob zaključki šolskega leta smo se učenci 2. in 3. razreda, starši, bratci in sestrice učencev ter učiteljice odpravili na pot, na Koželj. Opravili smo 2 urni pohod in nato prijetno druženje zaključili še s sproščenim klepetom. Pot smo pričeli na parkirišču za trgovskim centrom Velenjka ter jo tam tudi zaključili.

      11. Tečem za zabavo – gibanje je zdravo

Projekt izvajamo že več let. Tekom šolskega leta pri urah ŠPO učenci v oddelkih tekmujejo v  različnih športnih disciplinah. Najboljših 6 v razredu vedno dobi zaslužene točke. Na koncu točke seštejemo in učenec in učenka, ki v oddelku zbereta največ točk postaneta naj športnik in naj športnica razreda. Med njimi pa si učenca, ki imata najboljše rezultate, pridobita naslov naj športnik in naj športnica šole (POŠ Vinska Gora). V okviru TVU 2023 smo se tudi letos povezali s ŠZ Velenje. Sodelovali smo z Judo klubom Velenje ter DRU Sebastjana Soviča. Njihovi člani (Žiga Lesjak, Dejan Tomazini, Sebastjan Sovič, Veronika Mohorič) so bili animatorji našega športnega dne. Po oddelkih smo bili aktivni v raznih športnih igrah, ki so jih vodili vrhunski športniki. Delavnici ples ter joga sta vodili še sodelavki, ga. Maja Mavec in ga. Polona Mazaj. Ob zaključku smo najboljšim športnikom naše POŠ podelil priznanja.

Ta dan je skozi Vinsko Goro potekala kolesarska dirka. Po končanih športnih dejavnostih smo še športno navijali.

 

V projektu smo sodelovali vsi učenci ter delavci POŠ Vinska Gora.

   

   

Tedni vseživljenjskega učenja (TVU) so najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt usklajuje Andragoški center Slovenije ter ga prireja v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi pa tudi onkraj naših meja.

Letos je naš območni koordinator Izobraževalni zavod Cogitamus.

Uradni termin TVU 2023: od 15. 5. 2023 do 18. 6. 2023.

   

ISKRENA HVALA VSEM ZA SODELOVANJE.

Koordinatorica TVU 2023 – POŠ Vinska Gora

Sonja Drev Einfalt, prof.

Dostopnost