Tedni vseživljenskega učenja 2022 – POŠ Vinska Gora


TVU POŠ Vinska Gora

Tabela prireditev TVU

1. dejavnost:

RK prostovoljček


2. dejavnost: PREDSTAVITEV DRUŠTVA GLUHIH IN NAGLUŠNIH VELENJE

Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje (4. člani)  ter učenci 3. r z učiteljico Mojco Petkovšek  in učenci 4. r z učiteljico Nado Štravs  ~   (38 oseb)  

Tematska usmerjenost TVU  ~  Učenje je življenje – naj krepi in radosti

Vtisi učencev:

Obiskali so nas ljudje, ki so člani Društva gluhih in naglušnih Velenje. Ko so prišli vsi, so nas pozdravili s svojo abecedo. Njihova abeceda so znaki z rokami in branje z ustnic. Razložili so nam, kako težko je tako živeti. Ljudje njihove abecede ne poznajo, zato jih ne razumejo. Marsikdo jih zasmehuje, nekateri pa jim pomagajo. Namesto glasnih zvokov imajo namesto zvoncev luči. Njihove bolezni se ne da pozdraviti. Imajo pa slušne aparate, ki jim vsaj malo pomagajo.

                                                                                                     Dejan Pogorevc, 4.D

Abeceda gluhih in naglušnih je zelo, zelo zanimiva. Posamezne črke si bi že nekako zapomnila, a kazanje z dvema rokama se mi zdi ekstra težko. Ne morem si predstavljati sebe kot gluho ali naglušno. To se mi zdi grozno, je ena od mojih največjih skrbi. Predstavljam si, kako težko mora biti, če si gluh ali pa se s tako osebo srečuješ prav vsak dan.

                                                                                                        Evelin Perc, 4.D

V šoli so nas obiskali gluhi in naglušni. Povedali so nam, da uporabljajo aparate, da lahko slišijo. Ena gospa ni imela slušnega aparata, zato nas je slabo slišala. Gluhi se sporazumevajo z znakovno abecedo, katero smo si prilepili v zvezke. Ko govorimo z gluhimi, moramo govoriti počasi in razločno, ker nam lahko besede berejo iz ustnic. Gluhi ljudje govorijo zelo težko, zato sem jih težko razumel. Spoznal sem, da so gluhi ljudje za veliko stvari prikrajšani.

                                                                                                       Nejc Grebenšek, 4.D


3. dejavnost: PRIREDITEV OB ZAKLJUČKU BRALNE ZNAČKE

Branka Tratnik Meh – knjižničarka OŠ Gorica / Feri Lainšček – gost prireditve, učenci – ki so opravili BZ, ravnateljica ter razredničarke in spremljevalci ~   (cca 460 oseb / 2 prireditvi)  

Tematska usmerjenost TVU  ~  Učenje in kultura – z roko v roki

                                                 ~  Beremo skupaj – za znanje in zabavo!

V šolskem letu 2021/2022 je na OŠ Gorica bralno pohvalo osvojilo 440 učencev. (Na POŠ Vinska Gora je »Bralno pohvalo« osvojilo 77 učencev.) 24 učencev 9.r se je v šolsko kroniko zapisalo kot »ZLATI BRALEC oz. ZLATA BRALKA«. To so učence, ki so vseh 9 let opravili BZ. Iskrene čestitke vsem bralcem!

Kot nagrado za opravljeno »bralno pohvalo« nas je s svojimi dogodivščinami in opisom življenja razveselil pesnik in pisatelj Feri Lainšček.

Vtisi učencev:

 

 

 


4. dejavnost: BABICA PRIPOVEDUJE

Razredničarka Sonja Drev Einfalt, učiteljica Maja Mavec  ~   babica Jožica Podvratnik / učenci 1.r  (21 oseb)

Tematska usmerjenost TVU  ~  Starajoča se družba in medgeneracijsko povezovanje   in                                            

                                                 ~  Beremo skupaj – za znanje in zabavo!

V sklopu tedna – »Kulturni maraton« sem v četrtek, 26. 5. 2022, povabila go. Jožico Podvratnik, da učencem prebere pravljico. Ga. Jožica je vzgojiteljica in babica dveh mojih učencev. V učilnico je vstopila z velikim loncem ter kuhalnico. Babice po navadi rade kuhajo. Tokrat pa je kuhala in kuhala in prikuhala očala ter knjigo. Učenci so se nato udobno namestili ter z zanimanjem poslušali pravljico J. Donaldson: BI SE GNETLI NA TEJ METLI? Ob doživetem branju ter nazornih fotografijah je bilo pravljice kar prehitro konec. Skupaj so jo potem še obnovili. Nazadnje pa so v loncu še čarali. Najprej so s slavnim »ABRAKA DABRA« pričarali bonbone in nato še lizike. Prijazno smo se zahvalili za prebrano pravljico ter se še priporočili in poslovili.

Mi pa smo z delom nadaljevali. Vsak učenec je ilustriral del zgodbe. Vse skupaj smo uredili v pravo zaporedje in nazadnje še uživali v gledališču »Kamišibaj«.

Za nami je poseben in zelo prijeten dopoldan.


5. dejavnost: NOČ BRANJA

Učiteljici Nina Košica in Mojca Petkovšek ter odlični bralci 4. in 5. r (19 oseb)

Tematska usmerjenost TVU   ~  Beremo skupaj – za znanje in zabavo!

 

V petek, 27.5.2022, smo na POŠ organizirali  »NOČ BRANJA«. V šoli smo se zbrali ob 18. uri. Bralno dogodivščino smo pričeli s pogovorom o  pomenu branja. Vsak je predstavil svojo najljubšo knjigo, povedal kaj, kdaj in kako rad bere. Nato smo si naredili bralna kazala in nanje napisali misel o branju. Razdelili smo se v dve skupini. Prva skupina je za večerjo spekla okusne vaflje, druga pa pripravila prostor za spanje. Po slastni večerji, smo si umili zobe in se pripravili za BRANJE. Ob svetlobi  naglavnih lučk in svetilk smo brali pozno v noč.

Zjutraj sta nas zbudili učiteljici. Pospravili smo  in pojedli zajtrk. Z lepimi spomini in novo izkušnjo smo se »malo utrujeni« odpravili domov.

Učiteljici Mojca Petkovšek in Nina Košica

KARIN: Bilo je zelo zanimivo in zabavno. Upam, da se še ponovi.

SARA: Prebrala sem dve knjigi. Bilo mi je zelo všeč, da smo prespali in brali v šoli.

ŽIGA: Zelo mi je bilo všeč, ko smo pekli vaflje in brali ob naglavni lučki. 

MATIC: Noč branja mi je bila zelo všeč, ker smo lahko brali kolikor smo želeli. Zjutraj nas je čakal okusen zajtrk.

MAKS: Bilo je zelo zabavno, lahko smo brali in bedeli pozno v noč. Upam, da se še kdaj ponovi.

ANA: Bilo je zanimivo, ker sem prvič prespala nekje drugje in to celo v šoli. Dolgo sem bedela, brala in se pogovarjala s prijateljicami.

ŽIVA: Najbolj všeč mi je bilo, ker smo sami pripravili večerjo – spekli vaflje. Zanimivo je bilo tudi branje v temi z lučkami.

ŽAN: Noč branja je bila zelo zanimiva. Za večerjo smo jedli vaflje, zjutraj pa žemljice z viki kremo. Brali smo lahko pozno v noč.

ANA: Bilo je zanimivo, ker sem prvič prespala nekje drugje in to celo v šoli. Dolgo sem bedela, brala in se pogovarjala s prijateljicami.

ŽIVA: Najbolj všeč mi je bilo, ker smo sami pripravili večerjo – spekli vaflje. Zanimivo je bilo tudi branje v temi z lučkami.

SAŠKA: Bila je zanimiva dogodivščina. Zabavno je bilo, ker smo si sami spekli vaflje in lahko brali v temi pozno v noč.

VID: Preživel sem zanimivo noč, ker smo lahko brali pozno v noč.

MAJA: Najbolj všeč mi je bilo, da smo prespali v šoli in brali ponoči.

MIA: Všeč mi je bilo, ker smo si sami pripravili večerjo, naredili bralna kazala in brali pozno v noč.

GAJA: Bilo je zelo zanimivo, ker je bilo nekaj novega in smo prespali v šoli. Za večerjo smo jedli zelo dobre vaflje. Brala sem do polnoči.

MANCA: Bila je zelo zanimiva noč, saj sem jo prvič preživela v šoli. Naredili smo si bralna kazala. Pripravili smo si spalne vreče in ležišče. Po dobri večerji smo začeli z branjem.

ŽANA: Bilo je super, ker sem brala zanimive knjige in se imela »full dober«. Večerja in zajtrk sta bila zelo slastna.

NIKA: Prvič sem prespala v šoli in tega sem se zelo veselila. Bilo je zelo v redu, ker smo lahko predstavili svojo knjigo, si naredili kazalo in uživali v branju.

ERIK: Bilo je super zanimivo, ker smo bedeli dolgo v noč in brali ob lučkah. Upam, da se bo takšna noč branja še kdaj ponovila.


6. dejavnost: ZDRAVO ŽIVIM

Učiteljica Mojca Petkovšek, učenci 3.D ter babice in mamice (26 oseb)

Tematska usmerjenost TVU         

 ~  Starajoča se družba in medgeneracijsko povezovanje   ter

 ~ Učenje in kultura – z roko v roki

PEKA ZDRAVIH PIC

Učenci 3. razreda so skupaj s starši in starimi starši pekli pice. Izmenjali so si recepte ter ob pomoči staršev mesili in pekli “zdrave pice”.  Pripravili so si mize, pogrinjke. Ob koncu je sledila še kulturna pojedina, za osvežitev pa domača šabesa.

NARAVOSLOVNI DAN – ŽIVIM ZDRAVO

V torek, 31. 5. 2022, smo imeli naravoslovni dan. Dan smo pričeli s peko zdravih pic. Najprej nam je moja babica pokazala, kako spečemo pico brez glutena in laktoze. Nato je vsaka skupina s pomočjo naših babic in mamic zamesila testo, vsak učenec pa je naredil svojo mini pico. Medtem ko so se pice pekle, smo se odžejali z Urhovim domačim bezgovim sokom. Komaj smo čakali, da bodo pice pečene. Bile so slastne! Po malici smo se pogovorili še o tem, kako skrbimo za svoje zdravje in izvedli vaje za pravilno držo. Dan smo zaključili na igrišču. Imeli smo se zelo lepo.

Zoja Koren Grenko, 3.D


7. dejavnost: USTVARJAMO I.

Članice DU Vinska Gora (Hela Oštir, Danica Rožič, Danica Tisnikar), učenci 1.D in 2.D ter učiteljice (40 oseb)

Tematska usmerjenost TVU         

 ~  Starajoča se družba in medgeneracijsko povezovanje

Ustvarjamo – naredimo si uporaben izdelek iz recikliranih materialov.

K sodelovanju smo povabili članice DU Vinska Gora. Ob njihovem vodenju si je vsak učenec izdelal okvir za sliko. Učiteljice smo dodale slike učencev in nastal je nepozaben spomin na šolsko leto 2021/2022.


8. dejavnost: POHOD “Učna pot škrata Bisera”

Učenci 1. in 2.r z družinami ter učiteljice Jasna Ovnik, Maja Mavec in Sonja Drev Einfalt  (100 oseb)

Tematska usmerjenost TVU   ~  Zdrav duh v zdravem telesu

Učna pot je leta 2020 dobila naziv »Naj tematska učna pot Slovenije«.

V petek, 3. 6. 2022 smo se ob 17.00 uri zbrali pred Domačijo Lamperček, kjer se je pot tudi zaključila. Pohod je potekal približno 2h. Na poti smo si ogledali Volkov mlin, opazovali smo ruševine kačjega gradu ter lepote zelene pokrajine. Pot nas je vodila še mimo domačije s starinami –  pri Blažeš in na koncu je bil možen še ogled  divjadi v obori divjadi pri Lamperček. Zadovoljni smo se še pred nevihto odpravili domov.


9. dejavnost: USTVARJAMO II.

Članice DU Vinska Gora (Hela Oštir, Danica Rožič, Danica Tisnikar), učenci 4.D in 5.D ter učiteljice (33 oseb)

 Tematska usmerjenost TVU         

 ~  Starajoča se družba in medgeneracijsko povezovanje

Ustvarjamo – naredimo si uporaben izdelek iz recikliranih materialov.

K sodelovanju smo tudi tokrat povabili članice DU Vinska Gora. Ob njihovem vodenju so učenci četrtega in petega razreda izdelovali cvetove iz papirja. Le te so nato nameščali na veje in nastali so prekrasni izdelki, s katerimi so popestrili izgled šolske knjižnice.

Obisk upokojenk

V ponedeljek, 6.6. so k nam prišle upokojenke. Učenci 4. in 5. razreda smo ustvarili veje s cvetovi za dekoracijo. Razdelili smo se v skupine. V skupini sem bila z Gajo, Maticem in Julijo. Upokojenke so nam pokazale kako izrežemo cvet. Moji so bili vsi različni. Izrezali smo še drug papir in ga namestili znotraj cveta. Cvetove smo nato nalepili na vejo. Naši so bili belo – rdeči.

                                                                                                       Manca Gradišnik, 5. d

Danes so po malici k nam prišle upokojenke. Med malico smo pripravili mize in stole, saj so prišli tudi četrtošolci. Razdelili smo se v sedem skupin po štiri učence. Dobili smo majhne listke iz katerih smo naredili cvetove in veje na katere smo jih nalepili. Izdelke so zelo lepi. Imeli jih bomo  za šolsko dekoracijo.

                                                                                                                 Gaja Hrustel, 5.d

Danes so nas v šoli obiskale upokojenke. Delali smo cvetove iz papirja. Ni mi šlo najbolje. Nato smo te cvetove nalepili na veje in jih okrasili še z listi in metuljčki. Na koncu smo se še fotografirali in zahvalili upokojenkam za pomoč.

                                                                                                               Žan Forštner, 5.d


10. dejavnost: Tečem za zabavo –  gibanje je zdravo. NAJ ŠPORTNIK.

SODELUJOČI:  Športna zveze Velenje ~ Nik Lemež z judoisti, DRŠ Sebastjana Soviča / ravnateljica Barbara Trebižan in učenci  ter kolektiv POŠ. (103 osebe)

Tematska usmerjenost TVU  2022   ~  Zdrav duh v zdravem telesu

Projekt izvajamo že več let. Tekom šolskega leta pri urah ŠPO učenci v oddelkih tekmujejo v različnih športnih disciplinah. Najboljših 6 v razredu vedno dobi zaslužene točke. Na koncu točke seštejemo in učenec in učenka, ki v oddelku zbereta največ točk, postaneta naj športnik in naj športnica razreda. Tista dva, ki pa imata največ točk med vsemi, si pridobita naslov naj športnik in naj športnica POŠ Vinska Gora.

V okviru TVU 2022 smo se letos povezali še s Športno zvezo Velenje. Z g. Nikom Lemežem (V času pred korono, je na POŠ izvajal »judo delavnice«) in g. Sebastjanom Sovičem (Trenerji DRŠ Sebastjana Soviča pri nas že vrsto let, 2x tedensko, urijo bodoče rokometaše) smo se dogovorili, da nas 8. 6. 2022  obiščejo vrhunski športniki, ki bodo animatorji našega športnega dne. In danes je napočil ta dan. Po oddelkih smo bili v učilnicah in  v večnamenskem domu aktivni v raznih športnih dejavnostih, ki so jih vodili vrhunski  športniki. Prilagojeno starosti otrok, so učenci spoznavali borilno veščino JUDO ter se preizkušali v motoričnih sposobnostih, gimnastiki ter raznih spretnostih z žogo, ki so osnova za uspeh in dosežke pri rokometu. Plesno delavnico sta prevzeli učiteljici Ajda in Maja. Ob zaključku so športniki ter ga. ravnateljica podelili  še priznanja ter medalje najboljšim športnikom naše šole.

 

Tedni vseživljenjskega učenja (TVU) so najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt usklajuje Andragoški center Slovenije ter ga prireja v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi pa tudi onkraj naših meja.

NAŠA ZADNJA DEJAVNOST V SKLOPU PROJEKTA »TVU 2022«.

ISKRENA HVALA VSEM ZA SODELOVANJE.

Koordinatorica TVU 2022 – POŠ Vinska Gora

Sonja Drev Einfalt, prof.