Arhiv novic šol. leto 2017/2018


Mi gremo pa na morje

Ponedeljek, 11. 6. 2018

Dragi dnevnik!

Hura! Končno je prišel težko pričakovani dan. Ob 8. 30 smo nestrpno čakali odhod avtobusa. Še poljub, slovo od staršev in naša avantura se je začela. Med vožnjo smo opazovali lepote Slovenije in ponovili reliefne oblike. Na postajališču Lom smo se okrepčali z malico in si pretegnili noge. Kmalu smo v daljavi zagledali morje in visoke žerjave v Luki Koper. Prispeli smo in pojedli kosilo. Potem smo se z avtobusom odpeljali v Piran. Privoščili smo si sladoled, ogledali smo si akvarij in se po ozkih ulicah sprehodili do cerkve. Razgled je bil čudovit. Na bazenu smo pokazali svoje plavalne spretnosti. Po večerji so bile na vrsti športne aktivnosti. Ob 21. 30 smo šli spat.

Torek, 12. 6. 2018

Dragi dnevnik!

Noč je bila kratka. Komaj sem dobro zatisnil oči, so me že zbudili za jutranjo telovadbo. Različni kosmiči, siri, salame, marmelade, jogurti, več vrst kruha, hrenovke, jajca, mleko, kakav in čaj. Kraljevski zajtrk mi je dal moči za vse dopoldne. Plavali smo v notranjem in zunanjem bazenu. Tudi za kosilo je velika izbira jedi. Vsak dan je po kosilu in večerji sladica. Saj so že v starih časih rekli, da prazen žakelj ne stoji pokonci. Med popoldanskim počitkom smo se vpisali v različne delavnice. Potem smo spet plavali. Zvečer je bil za vse šole organiziran ples »ODŠTEKANIH FRIZUR«. Tričlansko komisijo in gledalce so najbolj navdušili Luka, Žanin, Sumejja, Dino, Zara in Omar. Bili so nepozabni. Kdo bi verjel, da lahko človek v enem dnevu doživi toliko lepega.

Sreda, 13. 6. 2018

Dragi dnevnik!

Joj, kako bi še spal. A treba je bilo vstati.  Po telovadbi, zajtrku in pisanju dnevnika smo se pripravili na plavanje. Sem že povedal, da smo vse priboljške oddali v skupno rabo? Učitelji nam jih vsak dan nekaj razdelijo. Najm, njam, »cukrček moj«! Po odličnem kosilu in počitku smo imeli lov na zaklad. Razdelili smo se v skupine. S pomočjo zemljevida smo se orientirali in čisto sami poiskali 4 kontrolne točke. Pomembno je bilo sodelovanje članov skupine. Vsi smo našli zaklad. To so bili čokoladni zajčki. Popoldansko plavanje nas je osvežilo. Po večerji smo šli v kino. Po filmu sem zaspal kot mlad mucek. Morski zrak in plavanje mi odlično deneta. Spim kot top.

Četrtek, 14. 6. 2018

Dragi dnevnik!

Danes zapišem čisto kratko. Ob 7. 15 sem si rekel: »Rana ura, zlata ura« in vstal. Pohod v Resljev gaj je bil čudovit. Ime je dobil po izumitelju ladijskega vijaka. Kako veliki vinogradi so tu in koliko nasadov oljk. Spet smo plavali. Učitelji so nas ocenili. Po kosilu smo napisali razglednico in raziskovali obalo. Iskali smo polže, školjke, rakovice… Po večerji smo se pomerili med dvema ognjema in se šli solit (pojedli smo vse čipse, bobi palčke, ribice…). Sledilo je najboljše: TOMBOLA. Še zadnja noč. Jutri pa – mama, prihajam domov.

Regijsko tekmovanje v akvatlonu za osnovne šole

V četrtek, 31. 5. 2018, je na regijskem šolskem akvatlonu sodelovalo 10 učencev naše šole. Dosegli so odlične uvrstitve:

  • 1. mesto v svoji kategoriji:

Edin Ajšić, Tia Mrkonjič in Jan Mrkonjič

  • 2. mesto v svoji kategoriji:

Erik Emrić Forstner, Ognjen Moravac, Patrik Gabrovec, Ana Preložnik in Ema Jovan

  • Ostale uvrstitve: David Zajc 4. mesto, Luka Razdevšek 5. mesto.

ANA, JAN in EMA so se uvrstili na šolsko državno prvenstvo, ki bo 5. 6. 2018 v Ljubljani.

ČESTITAMO VSEM!

Srebrno priznanje na 50. LIKOVNEM SVETU OTROK v Šoštanju

Tudi to leto so bili  likovni ustvarjalci OŠ Gorica uspešni na natečaju Likovni svet otrok v Šoštanju. Na natečaju, kjer sodelujejo šole in vrtci iz vse Slovenije, so učenci in njihova mentorica Danica Arzenšek prejeli srebrno priznanje. Na 50. razstavi, katere otvoritev je bila v četrtek, 17. 5. 2018, na OŠ Karla Destovnika Kajuha, razstavljajo Ema Jovan, Viktorija Brecl, Borut Slatinek, Izabela Gashi, Lana Jenko iz 7. razreda, Ema Kač, Zoja Jenko, Pia Jus in Ajda Potočnik iz 9. razreda ter šestošolki Larisa Einfalt in Sara Tasić Mir. Dobitnikom srebrnih priznanj čestitamo. Razstava bo na ogled vse leto.

S KNJIGO V SVET je geslo Bralne značke Slovenije in maskota je OSTRŽEK

Zaključek Bralne značke nam je 18. maja popestril komik, prevajalec in pisatelj Boštjan Gorenc – Pižama. Predstavil nam je zabavne odlomke iz njegovih prevodov Kapitana Gatnika in Gospoda Gnilca, ki jih je podkrepil s prirejenimi  ljudskimi pravljicami. Šnofijeva druščina in sLOLvenski klasiki 1 pa so njegova dela s katerima je spravil v smeh slehernega gledalca in bralca na zaključni prireditvi BZ na naši šoli.

V šolskem letu 2017/2018 je osvojilo Bralno značko 76 % vseh učencev od 1. do 9. razreda OŠ Gorica in POŠ Vinska Gora in je še vedno najbolj množično slovensko bralno gibanje v  osnovnih šola po Sloveniji, zato ga vzpodbujajmo tudi v prihodnje.

Izlet za kulturnike

V torek, 15. 5., smo se učenci, ki smo bili v tem ali prejšnjih šolskih letih vpeti v kulturno dogajanje na šoli, ponosno odpravili na izlet v Žalec in okolico. Na avtobusu so se nam  pridružili še učenci iz drugih velenjskih šol.

Prva postojanka je bila v I.OŠ Žalec, kjer je potekala razstava likovnih del  učencev osnovnih šol iz Spodnje Savinjske doline. Razstava je bila polna izjemnih risb, grafik, fotografij in slik, ki jih je črta oz. linija povezovala kot rdeča nit. Nato smo se odpravili nedaleč stran od Žalca severno od Šempetra  na ogled jame Pekel, kjer nas je že čakala vodička. Sprehod po skrivnostnem podzemlju, ki je staro več kot 3 milijone let, polnem kapnikov in  kapniških stebrov, je bil več kot zanimiv, saj si ob takem naravnem razkošju zaželiš obisk ponoviti. Po uspešnem izogibanju stalaktitov in stalagmitov ter varni hoji po ozkih stezah v jami smo se odpeljali nazaj v Žalec v Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva. Tam so nas  poučili o postopku izdelave piva in o vrstah hmelja. Spoznali smo, da je »zeleno zlato«, kot ga imenujejo v Spodnji Savinjski dolini,  imelo velik vpliv na življenje tukajšnjih ljudi in običajev tako danes  kot v preteklosti. Dan smo zaključili v dvorani Krajevnega društva Vrbje, kjer smo si ob prijetnem kramljanju in okusni pogostitvi ogledali kulturno predstavo  v angleškem jeziku »Alien Research« učencv I. OŠ Žalec.

Izlet je bil sproščen, zabaven in zanimiv. Domov smo se vrnili polni lepih vtisov.

Ania Marinčić Barić

Mladi planinci izkoristili lepo vreme

Minulo soboto (12. maja) smo se nekateri  člani  obeh planinskih krožkov (Gorica in POŠ V. Gora) združeni še zadnjič v tekočem šolskem letu podali na pohod. Bilo nas je 30, kar je ravno pravšnja skupina. Z avtobusom smo se mimo Mozirja, Nazarja in skozi Bočno odpeljali na MENINO planino, kjer smo začeli peš hojo.

Imeli smo prečudovito vreme, sončno, a ne prevroče. Ob poti smo opazovali prekrasno cvetje, hodili pa večino časa  po mehki trati, ki je nežna kot dobro izdelana preproga. Regrat je na tej višini še v cvetju, tudi za v solato ga je še veliko. Tudi pomladanski žafrani in podlesne vetrnice cvetijo šele sedaj, sicer pa smo v nekaterih vrtačah še opazili sneg. Nekajkrat smo preplezali ograje za živino in se ogledovali v vodnih odsevih mlakuž in jezerc – tudi črne pupke in vodne drsalce smo opazili v njih.

Usmerili smo se proti Golemu vrhu, kjer smo si privoščili počitek z malico, nato pa smo jo mahnili proti BIBA planini, mimo BIBA jezera. Na Vivodnik se nismo povzpeli, saj so se začeli nekam nevarno kopičiti temni oblaki. In odločili smo se povsem pravilno, saj so prve nežne dežne kapljice padle ravno takrat, ko smo prispeli do planinskega doma. V domu smo se spet odžejali, najedli in uredili formalnosti z žigosanjem planinskih dnevnikov.

Zadovoljni sami s sabo in opravljeno aktivnostjo smo se z avtobusom odpeljali proti Velenju in Vinski Gori. Hvaležni smo bili vodnici Branki Mestnik za dobro izbrano turo in se potiho že odločili, da bomo s hojo v naravo nadaljevali tudi v naslednjem šolskem letu, saj bomo tako največ naredili zase, za svoje zdravje. LEPO JE BITI V ČISTI NARAVI (če ne verjamete, poglejte fotografije)!

                                                                                                                                      Nada Štravs

Zaključna prireditev nacionalnega natečaja Evropa v šoli 2017/2018

V Festivalni dvorani Pionirskega doma v Ljubljani je v sredo, 9. maja, potekala prireditev ob zaključku natečaja Evropa v šoli, ki se ga tudi naši učenci že tradicionalno zelo uspešno udeležujejo. Mladi ustvarjalci so letos poustvarjali na temo Dediščina okoli nas: Kjer preteklost sreča prihodnost. Svoje ideje so lahko izrazili z literarnimi, likovnimi, fotografskimi in video deli. Na odru med najboljšimi ustvarjalci sta bila tudi naša učenca Januš Purg, ki je z literarnim izdelkom osvojil 1. mesto v tretji triadi, in petošolka Mia Kajba, ki je z likovnim izdelkom osvojila 3. mesto med učenci druge triade.

Osrednji del prireditve je bil pogovor otrok in mladostnikov z evropsko komisarko Violeto Bulc, za glasbo pa sta poskrbela ambasadorja leta kulturne dediščine dr. Igor Saksida in reper Rok Trkaj.

Tekmovanje iz znanja matematike

V soboto, 21. 4. 2018, je na OŠ Nazarje potekalo državno tekmovanje v znanju matematike. Priznanje so osvojili trije učenci naše šole, in sicer:

  • Aljaž Sovič, 9. a – zlato priznanje,
  • Matevž Poličnik, 8. a – srebrno priznanje in
  • Metod Lamot, 6. a – srebrno priznanje.

Aljaž Sovič je osvojil 1. mesto v državi in bo za to prejel še nagrado.

Za uspeh jim iskreno čestitamo!

Dostopnost