Je lahko matematika zabavna? Pa poštne številke? Koliko decimalk števila pi znate na pamet? Pamet. Ljudska modrost pravi, da je pamet boljša kot žamet, zagotovo pa smo skupaj z učenci v dveh naravoslovnih dnevih spoznali, da šteje prava pamet.
O tem nas je na zabaven način v enourni monokomediji Zdrava pamet podučil Nik Škerlec, igralec in TV-voditelj, ki si lahko zapomni tisoče decimalk števila pi in je hkrati vsaj enkrat na mesec na banki, ker pozabi PIN bančne kartice. Gledališki dogodek nas je z interaktivno razstavo popeljal v svet naših možganov, misli in vseh vragolij, ki nam jih uganjajo.
Sledilo je kravžljanje malih sivih celic učencev od 6. do 9. razreda. Na mestnem otroškem igrišču in šolskih zelenicah so se skupine preizkušale v hitrostni poštevanki, recitiranju števila pi, merjenju različnih površin, s fotolovom so učenci morali v naravi iskali simetrijo, pravokotne trikotnike, vzporednice. Učenci so z rimskimi števili zapisali letnico rojstva TV-voditelja, iskali so tudi prafaktorje v Prešernovem letu rojstva, šteli so kvadrate, sestavljali račune, izbirali ustrezne računske operacije, da bi izračunali, koliko dni potuje polž, da pripleza na 10 metrov visok steber. Matematiko so popestrili žlice z žogicami za namizni tenis, koraki, mobilni telefoni, iznajdljivost vsakega člana posamezne skupine, odločnost vodje, ki je usmerjal svojo ekipo pri reševanju nalog, najboljšo ekipo pa čaka še sladko presenečenje.
Matematični potep je odlično uspel, matematika je res lahko zabavna. Torej s pametjo po pameti.

Vesna Penec

Dostopnost