V petek, 12. maja 2023, je na naši šoli potekal tehniški dan – PODNEBNE SPREMEMBE, in sicer v okviru projekta ERASMUS +.

Petkovo šolsko dopoldne pa je bilo posvečeno temu, da se učenci seznanijo s podnebnimi spremembami in njihovimi posledicami, ki se vse bolj kažejo na vsakem koraku. Zato smo se pogovarjali o pomenu odgovornega ravnanja do našega okolja in ugotavljali, kako lahko sami prispevamo k izboljšanju situacije.

Učenci so izvedeli, kakšen problem predstavlja nastajanje velikih količin odpadkov, kaj se z njimi zgodi, ko jih zavržemo, pogovarjali so se o pomenu njihovega ločevanja ter recikliranja. Spoznali so pomen obnovljivih virov (vetra, sonca, vode) – osmošolec je predstavil maketo vetrne elektrarne in predstavil njeno delovanje. Drugošolci so se odpravili na krajši sprehod v okolici šole in ob tem pobirali smeti. Učenci so si na to temo pogledali različne filme, med drugim tudi slovenski dokumentarni film Cena plastike, prebirali literarna besedila o tem, izdelali svojo vetrnico, družabne igre, nakupovalne vrečke iz starih majic, darilne vrečke iz starih koledarjev, avtomobile iz odpadnih materialov, devetošolci pa so se pokazali tudi v izdelovanju plakatov na temo podnebnih sprememb.

Valentina Jazbec Zečiri, prof.

 

 

Tudi na POŠ Vinska Gora smo dan namenili temi o klimatskih spremembah. Kaj smo počeli? Brali smo pravljice na temo onesnaževanja, pogovarjali smo se o naši skrbi za naravo, ločevali smo odpadke, se pogovorili o obnovljivih virih energije, izdelali vetrnice, nosilne vrečke in nakupovalne torbe iz starih majic. Preživeli smo poučno in zabavno dopoldne.

Jasna Ovnik, prof.

 

Dostopnost