Mesec februar je mesec varne rabe interneta. 7. februarja pa smo v Sloveniji praznovali Dan varne rabe interneta. Letos že 20. po vrsti. Osveščanja o pasteh interneta in družabnih omrežij smo se lotili tudi na naši šoli. Tako v tem mesecu na šoli potekajo delavnice za učence od 1. do 9. razreda.

Dejstvo je, da redna raba interneta in uporaba informacijsko-komunikacijske tehnologije vstopa v naše vsakdanje življenje. Z učenci prve triade se na delavnici pogovarjamo predvsem o zasvojenostih in pasteh, ki prežijo na internetu. Včasih smo priča nesramnim komentarjem, morda so bili učenci že tarča oz. žrtev takega vedenja na spletu ali pa so celo sami prizadeli druge na spletu. Zato se z učenci druge triade na delavnici pogovarjamo o tem, kako prepoznati spletno nasilje, spletne prevare ter spletno nadlegovanje, kako se ob tem počutimo ter kako poiskati pomoč. Učenci tretje triade pa se na delavnici preizkusijo v kvizu o varnosti na internetu in družbenih omrežjih s poudarkom na »spletnem goomingu« in varovanju zasebnosti.

V slovenskem internetnem prostoru je kar nekaj spletnih strani, kjer otroci, starši in učitelji lahko najdemo uporabne nasvete, kako varno uporabljati internet in ostale nove tehnologije (safe.si, varni internet …).

Ključne informacije o sodobnih tehnologijah in tveganjih, ki jih prinašajo in se otroci z njimi najpogosteje srečujejo pa najdete tudi v priročniku Vzgoja za internet, ki ga najdete na ta tej povezavi.

Nina Štaher, svetovalna delavka

Dostopnost