V sredo, 16. 11. 2022, nas je obiskala novinarka Tina Felicijan, ki je učencem Osnovne šole Gorica predstavila novinarski poklic in njegovo vlogo v demokratični družbi.

Ker najstniki velikokrat ne vemo oz. ne razumemo, o čem novinarji govorijo, nam je novinarka najprej zastavila vprašanje, zakaj je sploh pomembno, da mi, državljani spremljamo medije oz. novinarsko delo. Povedala je, da so mediji pomembni, saj nas obveščajo o dogajanjih pri nas in po svetu. To pa lahko vpliva na naše vsakdanje življenje. Najbolj nas je presenetilo, ko je novinarka uporabila izraz, da so novinarji »varuhi demokracije«, kar pomeni, da so novinarji vezni člen med tremi vejami oblasti (zakonodajna, sodna, izvršilna) in državljani. Poudarila je, da mora dober novinar obvladati čim več različnih jezikov ter veliko brati in raziskovati.

Novinarji so veliko časa na terenu in nimajo stalnega urnika dela, saj se različne zgodbe in dogodki dogajajo na različnih mestih ob različnem času. Iskanje novih zgodb in informacij ter biti vedno med prvimi na mestu dogodka je tisto, kar naredi novinarja še bolj radovednega.

Priporočala nam je tudi novinarski študij, kjer se lahko sami usmerimo, na kakšnem področju želimo delovati (na športnem, političnem, kulturnem, gospodarskem …).

Na koncu je novinarka učence povabila na delavnice v Vilo Rožle, kjer bodo lahko učenci raziskovali in še bolje spoznali novinarski poklic.

Elena Vučetić Djurić, 9. a

Dostopnost