Evropski teden mobilnosti je tradicionalna evropska pobuda, ki lokalne skupnosti spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov. Prizadevanja za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti vsako leto povežejo na tisoče sodelujočih mest.

22. septembra smo tudi v OŠ Gorica obeležili Dan brez avtomobila. Parkirišče pred šolo in delček ceste smo zasedli učenci 5. in 6. razredov. Učbenike in svinčnike smo zamenjali s košarkarsko žogo in odigrali “turnir trojk”, s kolesom smo se preizkusili v spretnostni vožnji med stožci, asfalt smo obarvali v mavrične barve in jutranje sveže temperature pregnali s plesnimi ritmi. Naši učenci so skozi te aktivnosti spoznavali pomen gibanja za lastno zdravje in hkrati za naše okolje, saj biti mobilen danes terja tudi ogromen okoljski davek.

In kaj lahko naredimo, da bomo fit in naš življenjski prostor tudi zdrav? Pot v šolo prekolesarimo ali se odločimo za jutranjo telovadbo in avto zamenjajmo za lastne noge. Pojdimo na kolo, zapeljimo se z rolkami ali skirojem. Namesto dvigala izberimo raje stopnice. Spremeniti moramo svoje potovalne navade. Nagrada je neprecenljive vrednosti. Čist zrak, neoporečna pitna voda, bujno rastlinstvo in rodovitna zemlja.

Dostopnost