V torek, 9. 2. 2016, smo imeli učenci 6. razredov tehniški dan, kjer smo v učilnicah pripravljali pustne šeme in pekovske dobrote. Razdelili smo se v štiri skupine. Prva skupina je pekla pustne dobrote, druga in tretja skupina sta izdelovali pustne maske, četrta skupina pa je v računalniški učilnici po spletu iskala zgodovino pusta in značilne slovenske pustne maske.

V moji skupine smo delali jogurtove miške in krhke flancate. Najprej smo vsi dobili recepte, ki smo jih natančno prebrali. Izdelali smo oba testa in jih pustili počivati. Miške in flancate smo cvrli v veliki količini olja. Po vsej učilnici je lepo dišalo in nam vzbujalo tek, saj so se nam dobesedno pocedile sline. Medtem, ko so nekateri cvrli miške in flancate, so drugi zlagali in prepogibali prtičke, da so nastale papirnate skodelice. Posodo smo prali in pospravljali sproti, zato na koncu ni bilo veliko dela.

Druga in tretja skupina sta risali različne pustne maske z voščenkami in izdelovali obraze kurentov. Za kurenta so uporabili volno iz različnih barv in kolaž papir za jezik ter ostalo okraševanje. Končne maske so bile “lepe”, kot se za kurenta spodobi.

Učenci, ki so po spletu iskali zgodovino pusta in pustne šege, so nabrali veliko zanimivih podatkov na to temo.

Na koncu smo se vse skupine zbrale v knjižnici in predstavili svoje izdelke. Po predstavitvi zgodovine pusta, smo se sladkali s slastnimi jogurtovimi miškami in flancati. Bilo je zelo zanimivo in zabavno. Škoda, da je v letu samo en pustni torek.

Ania Marinčić Barić, 6. a

Dostopnost