Letošnja pomlad je prav muhasta in vreme tudi za minulo soboto (18. 5.) ni bilo prav zanesljivo. A ker nismo iz sladkorja in se radi podajamo v naravo, smo se člani planinskih krožkov z nekaj spremljevalci vseeno podali na pot.

Jutro v Vinski Gori in na Gorici je bilo lepo, vedro.  17 pohodnikov iz POŠ in 11 iz centralne šole se je vkrcalo na avtobus in odpeljali smo se proti Slovenj Gradcu ter naprej proti Dravogradu. Imeli smo velik – dolg avtobus, čeprav smo naročili manjšega. Veliki za v hribe pač niso praktični, saj ne morejo zvoziti nekaterih ovinkov. Mimo najvišje ležeče šole v Sloveniji na Ojstrici je še šlo, nato pa smo se na nekem ovinku malce višje morali izkrcati in nadaljevati peš. Pa nič zato, saj smo planinci! Kar kmalu smo prispeli do planinskega doma na Košenjaku, a se nismo ustavili, saj smo želeli prej priti na vrh. Odločili smo se pravilno, saj je začelo rahlo rositi, na vrhu pa je bilo kar nekaj megle, zato z razgledom ni bilo nič. Visok je 1522 m in tu in tam smo opazili še kakšno zaplato snega.  Smo pa lahko od blizu pokukali v Avstrijo in stopili malce na njihovo ozemlje. Po kratkem oddihu in okrepčilu smo se spustili do planinskega doma in si v njem privoščili malico. Nekateri so se poigrali na igrišču ob domu, drugi pa v miru popili kavico ali čaj, ali pa poskusili sveže pečen jabolčni »štrudelj«.

Naš izlet se v koči še ni končal, zato smo kmalu spet vzeli pot pod noge in jo mahnili do avtobusa, ki nam je po ozki gorski cesti prišel naproti. Odpeljal nas je še v Kotlje, kjer smo si ogledali domačijo našega pisatelja Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca. No, takrat je že močno sijalo sonce in »Prežihova bajta«je bila prav lepa. Vodička nam je povedala mnogo zanimivega o pisatelju , njegovem težkem življenju in o delih, ki jih je napisal in nam jih zapustil v branje. Njegove »Solzice« verjetno pozna vsak odrasel Slovenec. Ogledali smo si staro hišo s črno kuhinjo, kaščo  s kletjo in vrt – vse je lepo vzdrževano. Zagotovo si bodo mladi planinci zapomnili vsaj delček tega, kar so videli in doživeli.

Izlet je pripravila planinska vodnica Branka Mestnik, na poti sva bili za spremstvo tudi vodnica Marija Lesjak in mentorica Nada Štravs. V tem šolskem letu je bila tu zadnja tura – ponovno se bomo v hribe podali jeseni. Veliko užitkov v naravi želim vsem šolarjem tudi med počitnicami, ki se hitro bližajo!

Zapisala: Nada Štravs

Dostopnost